De-a lungul studiul meu a originilor şi dezvoltarii găinii domestice şi a raselor actuale din Occident, un punct devine indiscutabil, şi anume faptul că, China, a jucat principalul rol in dezvoltarea de păsări de curte de-a lungul istoriei umane şi a avut cel mai vechi şi foarte dezvoltat material genetic din care rasele moderne din Vest şi rasele comerciale de carne au fost dezvoltate.

Cele mai vechi oase descoperite si asociate de ceea ce par a fi păsări domestice apar în China si dateaza in jurul anului 6000 î.Hr. Relicvele erau gudroane de oase metatarsiene (os partea inferioară a piciorului sau „coadă”).

În perioada de pre-unificare a Chinei, adică, înainte de secolul III î.Hr. din istoria Chinei, diferite state au avut „miniştrii de păsări de reproducţie”, ocupatie ce presupunea supravegherea tuturor unităţilor de creştere şi de producţie de păsări domestice într-o anumita provincie sau regiune. Aceşti oameni erau plătiti ca funcţionari ce erau responsabili cu furnizarea de produse alimentare de la păsările domestice.

După ce China a fost unificata sub primul împărat, Chin Di Wong, acest imperiu a început să supravegheze producţia de păsări de curte pe o scară masivă, cu un ochi spre rafinament agricol şi celalalt spre alimentarea armatelor imperiale.

În această perioadă de timp, China este cunoscută pentru metodele de incubare artificială, capabile să producă sute de mii de păsări. Acest lucru a permis dezvoltarea extensivă şi de selecţie.

Din această lungă perioadă de reproducere şi selecţie, au apărut păsările gigant din China. Acestea au fost apreciate si recunoscute ca posesiuni şi puteau fi utilizate in tranzactiile comerciale ca si monda de schimb. Se crede că păsările gigant din China provin de la un tip de pasăre malayoid crescuta la nivel local in regiunile sudice ale Chinei, asa numita pasăre de jungla roşie.

Există înregistrări că unele dintre aceste păsări au fost păstrate de către secte de călugări budişti din China.  Ei au păstrat sub formă de aur (piele de bivol, piele de bivol negru coadă, portocaliu, negru portocaliu coada, etc), din care derivă Cochin piele de bivol. Culoarea şi dimensiunea mare avea semnificaţie spirituală / religioasă pentru ei. Aceste pasari au fost denumite Kinkee sau „păsările floare de aur”. Erau asociate cu nemurirea, prosperitatea şi viaţa lungă.

În regiunea muntoasa Langshan din China centrală, aceste păsări mari au fost crescute cu păsările negre nativ, din care a apărut Langshan timpuriu (aşa cum îl cunoaştem în Occident).  Rasa aşa cum o ştim în Occident nu este aceeasi ca si cea din China. În China, această pasăre este o pasăre de utilitate nu o pasăre pentru spectacol şi este uniforma in coloristica, nu spectaculoasa.

Importurile initiale de Langshan includ păsări cu penaj galben şi piele alba, creste si forme diferite, atât inalte si mai scunde, ambele cu şi fără pene pe picior.

Cele mai vechi importuri din Asia spre vest au avut loc în anii 1840, cu păsări de la Shanghai, pasari ce vor fi deveni baza rasei Cochin. Din importurile timpurii ale anilor 1840 şi 1850, au aparut rasele Cochin şi Brahma.

Brahma au fost considerate a fi incrucisari de păsări Cochin ancestral cu păsări de tip Aseel în India, în China / India frontieră, în regiunea Brahma-Pootra. Cu toate acestea, segregarea genelor si transformarea în „rasă pură”, crearea tulpinilor pentru a permite rafinament si frumusete, s-a realizat in Europa si America.

Importul acestor păsări mari a facut furori printre reproducatorii de pasari de curte, denumindu-le  „Cochin Craze”, în Anglia si „Craze” în America, datorita oualelor mari, de culoare maro, a temperamentului calm şi producerii de oua în timpul iernii, insusiri ce nu fuseseră niciodată cunoscute înainte în Occident.În acest moment, importurile anticipate au fost transformate în rase de Vest în conformitate cu gusturile şi standardele occidentale (Cochin şi Brahma în primul rând, şi apoi un pic mai târziu Langshan).

Aceste păsări, în special Cochin si Brahma, au fost indragite şi intens promovate de către regina Victoria I a Angliei, drept pentru care interesul pentru aceste pasari a evoluat extrem de rapid, culminand cu infiintarea Asociatiei regal Brahma, cunoscut astazi ca si Club Brahma din Marea Britanie.

Cochin şi Brahma ar fi de nerecunoscut comparativ cu rasele de astăzi.  Originalele Cochin au fost păsări înalte în culoarea piele de bivol negru cu coada si picioare lungi şi foarte puţin piciorul franjurat.  Brahma a fost similară, şi ambele rase au fost mult mai asemănătoare între ele decât sunt astăzi.

Brahma de tip vechi

1867:  


  Fotografia a montat un specimen de o Brahma din 1867, cu un desen bazat pe acest model, arătând ce ar fi privit ca şi în viaţă.  Această pasăre este tipicul de păsări ce au fost importate în cursa nebuna Cochin şi dezvoltarea timpurie a acestei rase.

 

 

 

1868:  


 

 

 

 

 

 

 

 

1870:


 

 

 

 

 

 

 

 

1887 – 1892


Puteţi vedea de la aceste piese de artă şi de imagine din 1867, că Brahma timpurie în SUA a fost o pasare cu picior înalt şi destul de puţin penaj. De asemenea, luam act de faptul că cozile sunt la un unghi destul de mare, undeva în intervalul de treizeci şi cinci la cincizeci de grade. În acest sens, la începutul Brahma au fost mai mult asemanatoare cu Langshan. De asemenea, reţineţi că unele dintre desenele par să arate jareti de vultur.

Reclame

Despre Liviu

Pasionat de frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s