Majoritatea oamenilor considera oul de gaina – produs de masa al zilelor noastre – un lucru obisnuit. Prezentat intr-o paleta larga, proaspat si curat, se vinde bine, pretutindeni. Este un produs care, in anumite conditii, poate merge direct in stomacul nostru, dar, in altele, poate da o noua viata.

Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de faptul ca oul este si va ramane un produs natural, indiferent de faptul ca gainile provin din crescatorii intensive, din gospodarii individuale sau ferme. Oricum ar fi, oul ramane ou!

Sa consideram oul numai ca un aliment valoros, cum a fost apreciat inca din antichitate. Invatati precum Pythagoras au considerat consumul oualelor drept germene al unei noi vieti. Alti filozofi au comparat oul cu cele patru elemente: coaja simbolizeaza pamantul, bula de aer din ou aerul, albusul apa si galbenusul focul.

La multe popoare, oul era adus drept ofranda la sarbatorile religioase. La fel ca si ouale pictate sau vopsite. Acestea se intalnesc in vechile culturi ale chinezilor, egiptenilor si persilor care numeau sarbatorirea anului nou la ei, primavara, „festivitatea oualelor rosii. Cultura crestina de mai tarziu a facut un „copy/paste” pentru ouale de Paste.

Altii folosesc oul ca moneda de schimb cum s-a intamplat in Germania, in istoria recenta de dupa cel de-al doilea razboi mondial, sau nu de mult in Bulgaria, si poate curand, la noi. Oul a fost comercializat chiar si pe piata neagra, ca si tigarile, in momente de criza. Bucatarii stiu ca este aproape indispensabil in bucatarie. Se spune ca are efecte afrodisiace. Oul este inclus in anumite diete terapeutice si contribuie la reusita multor delicatese.

Aceasta bila galbena este alcatuita din discul germinativ (numit popular banut), din vitelusul alb si vitelusul galben si este inconjurat de o membrana care se formeaza in ovarul gainii. Mai multe mii de ovule se afla in ovarul unei gaini sanatoase. Dintr-un strat celular in forma de bila se formeaza foliculii care seamana cu un strugure cu tija si sunt fixati in ovar. Se formeaza cele doua membrane, cea interna si cea externa, iar membrana foliculara elibereaza galbenusul. Acest proces se repeta la fiecare 24 pana la 36 de ore si duce, in urmatoarele 24 de ore la nasterea unui ou complet. Este clar de ce fiecare gaina poate oua cel mult un ou pe zi, din cauze biologice care nu au legatura nici cu ingrijirea practica a pasarilor, nici cu cunostintele crescatorului.

Deplasandu-se prin oviduct, oul evolueaza spre forma sa definitiva. Daca gaina s-a imperecheat cu cocosul, inceputul calatoriei oului prin trompe este si locul unde se pot uni celulele germinative cu spermatozoizii. Fertilizarea este suficienta pentru mai multe oua. Curand, galbenusul va fi invaluit de primul strat de albus cu care formeaza doua cordoane, ligamente viteline numite salaze. Albusul este secretat de glandele din peretii trompelor in timp ce bila de galbenus se invarte in jurul propriei axe in drumul sau prin trompe. Oul in devenire se opreste, din cand in cand, pe anumite portiuni ale trompei lungi de 60-75 de cm, capatandu-si forma binecunoscuta. Cel mai mult, aproximativ 20 de ore, oul se afla in uter. Acolo incep depunerile sarurilor de calciu care vor forma coaja. Glandele uterului secreta o substanta calcaroasa care invaluie oul gata dezvoltat, se intareste si formeaza, astfel, coaja. Se mai formeaza pielita de pe ou si este gata de expulzare, deplasandu-se, printr-un act voluntar al gainii, spre cloaca. Aici se afla la capatul drumului. Peretele cloacei se intoarce pe dos si oul ajunge in cuib, eveniment anuntat de gaina prin cotcodaceli zgomotoase, acompaniata de cocos.

About Liviu

Pasionat de frumos!

3 responses »

  1. ariveronica spune:

    am probleme cu o curca poate ma poti sfatui : timp in urma cine le da de mincare a batuto si ia rupt o aripa , mam chinuit cu ea mai mult deo luna si sa vindecat acum ea sta pe ou dar nu face nimic citeva zile ia fost rau si nu minca ,iam dat antibiotic oxidem 3 zile apoi hepavex trei zile apoi vitamine in apa si a inceput sasi revina dar in fiecare zi sta pe ou mult si nimik -respira greu cind o iau in brate.azi a stat toata ziua si respira greu cu ciocul cascat .am controlato cu degetul nu se simte nici un ou …nu stiu ce sai fac 😦

    • Liviu spune:

      Daca a fost batuta in asemenea hal incat sa-i fie rupta o aripa, nu stiu ce sanse ar mai putea avea. E posibil sa aibe leziuni interne si atunci nu trebuie decat sa te rogi sa se vindece. Orice organ intern poate fi afectat, trebuie doar rabdare. Nu te sfatuiesc sa-i dai antibiotic; mai degraba vitamine timp de 5 zile consecutiv cu pauza 2 saptamani, dupa care revii. Ce conditii are in cotet? Referitor la ouat, de retinut: orice tratament cu antibiotic sau vaccinare duce la o stagnare a ouatului timp de aproximativ 2 saptamani, asa ca nu te panica. Respiratia grea si ciocul cascat, insa, pot fi semnele fie pentru o leziune pulmonara, fie pentru o raceala (uita-te, te rog, daca ii curge apa pe nari). Bafta!

    • gainusa spune:

      poti sa o tai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s