Cand privim cu atentie o pana nu putem sa nu ne minunam de iscusinta cu care natura a realizat un sistem atat de complex. Avand in vedere importanta penajului pentru o pasare, ne dam seama ca fiecare detaliu are importanta.

Cele mai importante componente ale penei sunt, la observarea ei superficiala, tulpina si firele. Tulpina penei este goala pe dinauntru si translucida, ancorata in pielea gainii printr-o papila. Pe fiecare „ramura” din care este alcatuita pana propriu-zisa se afla un numar foarte mare de firisoare subtiri, la capatul carora se afla carlige microscopice, care lipesc pe partea inferioara a penei.

In functie de rol si structura, identificam mai multe tipuri de pene.

Penele obisnuite formeaza protectia gainii impotriva intemperiilor, in special a umiditatii excesive, si apara pielea de lovituri. Aceste pene sunt rigide si rezistente. Cele de pe aripi si de pe coada au roluri speciale.

Puful este alcatuit din pene moi si aerisite, cu tulpina subtire si ramificatii lungi fara carlige. Prin structura lor deosebita, aceste pene sunt foarte bune izolatoare termic, clocitul fiind imposibil fara ajutorul pufului. In spatiile libere se pastreaza aerul la o temperatura optima pentru oua. In zilele friguroase, gainile isi infoiaza penele si se invaluie intr-un strat de aer cald cu ajutorul pufului izolator.

Ultima categorie de pene sunt cele filiforme, cu un trunchi lung si moale, aflate intre penele obisnuite, mai ales la baza ciocului, in jurul ochilor si al urechilor, deosebit de vizibile la majoritatea speciilor Brahma.

Pe langa forma corpului, penajul constituie, intr-o proportie extrem de importanta, clasificarea speciilor de Brahma.

 

Despre Liviu

Pasionat de frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s