Circa 30 % din fermele de creştere a păsărilor din România riscă să se închidă, în perioada următoare, dacă Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu va debloca creditarea pentru producătorii avicoli, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

‘Creşterea alarmantă a preţurilor la cereale şi lipsa fondurilor pentru cumpărarea furajelor fac ca un număr tot mai mare de ferme avicole să-şi reducă producţia sau să se închidă. În situaţia aceasta sunt, din estimările noastre, circa 20-30% din totalul celor 700-800 de ferme din România’, a precizat Van.

Acesta a subliniat că a solicitat, în nenumărate rânduri, reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice să faciliteze producătorilor avicoli creditarea în contul subvenţiei alocate pentru bunăstarea animalelor, ce urmează a fi încasată în acest an, însă MFP a refuzat sistematic.

‘Deşi mecanismul creditării în contul subvenţiei funcţionează pentru toate celelalte sectoare agricole, în vegetal, dar şi în zootehnic, sectorul avicol şi cel de creştere a porcinelor este exceptat de la acest tip de creditare. Dacă nu se va lua o decizie, în cel mai scurt timp, producţia autohtonă de carne de pasăre va fi preluată de produse similare din import cu evaziunea fiscală pe TVA bine cunoscută’, a subliniat preşedintele UCPR.

Potrivit acestuia, articolul 3 din legea 74/ 2010 privind reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli prevede ca formele de ajutor de stat să fie achitate beneficiarilor, din 2010, în conturi distincte deschise pe numele acestora la Trezoreria Statului, însă prin obţinerea unui credit în avans de la bănci, acestea solicită conturi deschise în banci, nu la trezorerie.

‘De două luni încercăm să-i determinăm să modifice acest articol întrucât nicio bancă nu va da credit producătorilor avicoli în contul unei subvenţii pe care o vor lua, decât dacă îşi deschid un cont în bancă, nu la trezorerie. În momentul primirii subvenţiei, banca îşi va recupera creditul şi pe urmă va da diferenţa producătorului. Sectorul avicol este la ora actuală într-o situaţie disperată pentru că nu se mai poate finanţa. În prezent, peste 90% din crescătorii de păsări au solicitat ajutoarele de stat, dar din păcate acestea vor veni abia în partea a doua a anului’, a explicat Van.

Preşedintele UCPR a afirmat că preţul furajelor a explodat, la ora actuală, pe lângă faptul că nu se prea mai găsesc cereale pe piaţa internă, preţurile sunt de peste un lei/kg la porumb şi de 1,2 lei/kg la grâu.

În sectorul avicol există la ora actuala în jur de 230 de societăţi comerciale, care deţin în jur de 700-800 de ferme de creştere a păsărilor şi de ouă, producţia de carne de pasăre în viu fiind în 2010 de 430.000 de tone, iar cea de ouă de 1,36 miliarde.

Potrivit datelor UCPR, din totalul producţiei de carne de pasăre în viu au fost obţinute în 2010 circa 335.000 tone de carne tăiată. România a mai importat anul trecut o cantitate de carne de pasăre de 93.000 tone şi a exportat 48.000 de tone în 2010, consumul intern fiind de 380.000 de tone în 2010.

UCPR are 100 membri, societăţi avicole mari care realizează 75% din carnea de pasăre şi 80% din ouăle produse în sistem industrial în România.

Reclame

Despre Liviu

Pasionat de frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s