Duminica, 8 mai 2011, s-a incheiat a 17-a editie a Targului International pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Ambalaje, AGRARIA, derulata intre 4 si 8 Mai 2011, la Cluj-Napoca, in Complexul Expozitional Expo Transilvania. Targul a reusit, in ciuda crizei economice, sa isi reconfirme pozitia ca eveniment emblematic pentru Transilvania, dedicat fermierilor si companiilor din domeniul agricol din Romania.

Editia AGRARIA 2011 a fost organizata in parteneriat cu NHR Agropartners si Schontal Schul Impex, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca (USAMV) si Directia pentru Agricultura a Judetului Cluj (DAJC), iar partenerii media au fost Ferma, Lumea Satului, Profitul Agricol, Recolte Bogate, Revista Fermierului, Ghidul Fermierului, Utilaje Agricole, Magazin Agricol, AgriMedia, Agricultorul Roman, Smart Agri Magazin, InfoAliment, InfoAgrar, Info AMSEM, Radio Romania Antena Satelor, Radio Cluj, AgroFM, emisiunea TV Euroferma, AgroInfo.ro si Anunturi-Agricole.ro.

Desfasurata, nu intamplator, in aceeasi perioada cu Conferinta Consortiului Universitatilor de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Romania – editia a VII-a (4-7 mai 2011), AGRARIA 2011 s-a bucurat de prezenta unui numar foarte mare de personalitati dintre cele mai importante pentru agricultura Europei, a Romaniei si, in special, a Transilvaniei.

La deschiderea oficiala de miercuri, 4 mai, ora 11.00, au luat cuvantul, alaturi de dna Corina Mares, Director General al DLG INTERMARKETING din partea AGRARIA, o serie de oficialitati straine si romane: dl. Valeriu STERIU – Presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii – Presedintia Romaniei; dl. SZILAGYI Matyas, Consulul General al Ungariei la Cluj Napoca; dl. Rudolf LUKAVSKY, consilier comercial al Ambasadei Austriei in Romania; dl. Vasile COZMA, Subprefectul Judetului Cluj; dl. Sorin APOSTU, Primarul Municipiului Cluj-Napoca; dl. prof. dr. Doru PAMFIL, rectorul USAMV Cluj-Napoca; dl. Octavian Ciprian ALIC, Directorul General Adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP); dl. dr. Jochen  KÖCKLER, Directorul General al Departamentului Expozitii al DLG Germania (Societatea Germana pentru Agricultura), dl. Calin FARGACIU, Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine Cluj, dl. Ioan Avram, Director General Executiv al Complexului Expo Transilvania care gazduieste targul.   La inaugurare au mai fost prezenti presedintele CCI Cluj, Dl. Stefan DIMITRIU, membri ai Parlamentului Romaniei, directorul general al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproducere in Zootehnie (ANARZ), directorul DADR Cluj, presedinti ai asociatiilor de crescatori de animale din Cluj si din tara etc. Din partea dlui Alin Tise, Presedintele Consiliului Judetean Cluj, a fost citit un mesaj de salut catre Targul International AGRARIA, prin intermediul doamnei Ramona MOLDOVAN, director al Asociatiei „Produs de Cluj”, in care se mentiona:
“17 editii succesive dau garantia unui lucru bine facut. 17 editii care, succesiv, au adus de la an la an un plus acestei manifestari [Targul AGRARIA – n.n.] care se constituie astfel intr-un adevarat brand de Cluj. Una dintre initiativele administratiei judetene se gaseste in incercarea de a promova intr-un cadru organizat, coerent si profesionist, produsele specifice Clujului. […] Speram ca editiile viitoare ale manifestarii dvs. sa fie marcate prin stabilirea unui parteneriat solid cu noua asociatie “Produs de Cluj”. Transmit cu aceasta ocazie tuturor celor care au facut posibila permanentizarea acestui eveniment, dincolo de orice complezenta, aprecierile mele cele mai sincere, precum si felicitari si multumiri pentru tot ceea ce ati reusit sa faceti de-a lungul acestor ani. […]”

La conferinta din 4 mai, ora 13.00, organizata de ANARZ, au participat peste 35 de persoane, printre care reprezentanti ai Agentiei, ai Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Cluj si ai Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, reprezentanti ai firmelor de profil si fermieri. Timp de 3 ore, acestia au dezbatut intens problematica insamantarilor artificiale la specia bovina, evaluand impactul fluctuatiilor legislative asupra acestei activitati, dar si oportunitatea unor masuri aflate pe agenda Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin nou-infiintata Directie Generala de Zootehnie si Industrie Alimentara, al carui director a fost prezent la eveniment.

O premiera in randul targurilor agricole din Romania a constituit-o prezenta la AGRARIA 2011 a Comisarului European pentru Agricultura, Dl. Dacian Ciolos, impreuna cu Ministrul Agriculturii, dl. Valeriu Tabara, au vizitat Targul AGRARIA in data de 6 mai. Cei doi oficiali au participat la degustarea de produse din carne si lapte de bivolita, au vizitat expozitiile de ovine, bovine, bubaline, cabaline, pasari, suine, unde membrii asociatiilor de crescatori au avut ocazia sa le arate realizarile lor, dar si sa le impartaseasca o serie de dificultati cu care se confrunta.  Apoi, au vizitat expozitia de produse bio si cea de produse traditionale romanesti, la final oprindu-se pentru scurte discutii la cateva standuri, cum ar fi: Comisia Europeana – DG AGRI, standul colectiv al Austriei organizat de Camera de Comert a Austriei, standul DLG e.V. Germania – Societatea Germana pentru Agricultura, precum si standurile Directiei pentru Agricultura a Judetului Cluj si al ANARZ. La standul Comisiei Europene, dl Ciolos si dl Tabara au fost „provocati” la un concurs cu intrebari de cultura generala despre agricultura in UE, pe care l-au acceptat cu placere.

Tot pe 6 mai, la ora 11.30, in cadrul ZILEI CRESCATORULUI DE BIVOLI LA AGRARIA, a avut loc conferinta “Actualitate in cresterea bivolului romanesc”, organizata de Global Distribution Group si Asociatia Crescatorilor de Bivoli din Transilvania. Peste 100 de fermieri si reprezentanti ai autoritatilor implicate in acest sector zootehnic au dezbatut, pe baza unor date statistice, stadiul actual al performantelor obtinute in efortul de reconsolidare a efectivului de bubaline (redus alarmant de la 200.000 de exemplare in 1929, la mai putin de 20.000 in ultimele decenii) si masurile necesare in colaborarea dintre stat si crescatori. A fost subliniat totodata rolul pe care presa si evenimentele de specialitate, cum este AGRARIA, il pot avea in informarea  populatiei cu privire la avantajele consumului de lapte de bivolita, care are un continut redus de colesterol si cantitate mare de vitamine si proteine.
Conferinta a fost urmata de prezentarea efectivului de bubaline expus la AGRARIA 2011, de premierea unor crescatori de bivoli din Transilvania si de degustarea de produse din carne si lapte de bivolita, la care publicul a apreciat nu doar produsele, ci si taraful, pe care l-au rasplatit cu un dans spontan.

In data de 7 mai, la ora 09.30, sub semnul ZILEI CRESCATORULUI DE BOVINE LA AGRARIA, sala de conferinte din incinta targului a devenit neincapatoare pentru cei peste 140 de participanti la intalnirea Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Cluj si a Cooperativei Agricole Somes Aries cu dl. Valeriu Tabara, Ministrul Agriculturii, si cu alti reprezentanti ai structurilor zootehnice ale ministerului de resort. Evenimentul s-a incheiat cu TOMBOLA CRESCATORULUI DE BOVINE, premiul – o vitica oferita de Asociatia Crescatori de Bovine din Cluj si Somes Aries – Cooperativa Agricola – fiind castigat de dl. Onihie Ricean din Soporul Nou, judeţul Cluj.

Comisia Europeana, prin Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala – DG AGRI, a sprijinit fermierii si companiile prezente in informarea cu privire la oportunitati de finantare, dar si la proiecte de dezvoltare rurala deja implementate cu succes, ce pot fi un reper pentru alte initiative atat de necesare in agricultura romaneasca. Pentru public, a constituit o atractie deosebita concursul Roata Norocului, cu intrebari de cultura generala despre agricultura in UE, adresat copiilor si adultilor si animat de indragitul Claudiu Racz, iar demonstratiile de gatit ale maestrului Petrisor Tanase din 6, 7 si 8 mai au pus o lumina savuroasa asupra unor produse de calitate din Europa, cu explicatii si recomandari de alimentatie sanatoasa si creativa.

Sub motto-ul “FII VERDE LA AGRARIA”, campania de strangere de fonduri pentru amenajarea parcului gradinitei Raza de soare din Cluj-Napoca derulata de Targul AGRARIA a fost un succes.
In acest cadru, Targul AGRARIA a primit vizita unui grup de cca 50 de copii de la Gradinita RAZA DE SOARE. Copiii au invatat lucruri noi despre natura si animale, vizitand expozitia de ovine, caprine, cabaline, bubaline, porci si pasari, dar si standurile cu tractoare si alte echipamente. Apoi, 25 dintre copii au realizat desene despre utilajele si animalele vazute la AGRARIA, iar pentru aceste desene au donat sume de bani urmatoarele persoane si companii expozante, carora organizatorii tin sa le multumeasca:

• Francisc Desbonnets – Agri Alianta,
• Lucian Dehelean – IKR Romania,
• Calin Chirean – MEWI Import Export Agrar Industrietechnik,
• Corina Mares – DLG InterMarketing,
• Nicoleta Roiban – Agro Expert,
• Lolita Mallinger – LM Maschinen & Garten Technik,
• Aurelian Florea – WEDA Dammann & Westerkamp,
• Iuliu Suatean – Directia pentru Agricultura a Judetlui Cluj,
• Nicolae Mocanu,
• Ovidiu Badulescu – AHIS Consulting,
• Florin Tampu – NHR Agropartners,
• Janos Sultesz – Schontal Schul Impex,
• alte contributii: Group Agromedia.

In acelasi context, au fost prezentate cateva obiecte din materiale reciclabile: Copacul Eco – realizat de studentii din Asociatia VIA / USAMV Cluj, decoratiuni si machete realizate de Organizatia Studentilor de la Stiinta si Ingineria Materialelor si Mediului – Universitatea Tehnica din Cluj. Obiectele au fost cumparate de:

• Danut Radis – Ferma Media Group,
• Alina Sebat – Kasper Events,
• Gabriela Hagiu – DLG InterMarketing.

Fondurile obtinute in schimbul desenelor copiilor si al obiectelor din materiale reciclabile vor fi folosite pentru achizitionarea de material dendrologic pe care voluntarii Asociatiei VIA il vor folosi in amenajarea peisagistica a unui parc la Gradinita RAZA DE SOARE din Cluj Napoca.

In ultima zi a targului a avut loc tragerea la sorti pentru desemnarea castigatorilor la MAREA TOMBOLA AGRARIA, organizata de AGRARIA impreuna cu Revista FERMA. Castigatorii, proveniti din judetele Mures, Cluj, Harghita, Alba si Salaj, au fost urmatorii:

• Dl. Bogdan Mezei a castigat Marele premiu: Vizita de documentare la cea mai mare expozitie din lume in domeniu masinilor si echipamentelor agricole, AGRITECHICA – Hanovra, Germania, oferita de organizatorul expozitiei, DLG e.V. Germania (SOCIETATEA GERMANA PENTRU AGRICULTURA);
• Dl. Calin Miron a castigat Premiul 1: Moara Gospodarului – oferit de TEHNOFAVORIT;
• Dl. Trifan Craciunas a castigat Premiul 2: Motosapatoare – oferit de BRONTO COMPROD;
• Dl. Ioan Boros a castigat Premiul 3: Pachet complet pentru igiena animala – oferit de GEA FARM TECHNOLOGIES ROMÂNIA;
• Dl. Mihai Berchesan a castigat Premiul special: Compresor si set de accesorii oferite de MUNAX;
• Alti 20 de castigatori au primit 10 abonamente pe 1 an la Revistele FERMA si RECOLTE BOGATE, 5 abonamente pe 1 an si, respectiv, 5 abonamente pe 6 luni la Revista Fermierului, Ghidul Fermierului si Smart Agri Magazin.

Companiile expozante, impreuna cu fermierii vizitatori, au fructificat ocazia de a perfecta contracte de vanzare-cumparare si parteneriate viitoare privind masinile, echipamente, accesoriile si serviiciile prezentate la targ, insa au si socializat cu placere si mult dans, la cocktailul oferit de DLG InterMarketing, onorat de peste 300 de persoane din randul expozantilor. Cu aceasta ocazie, a fost organizata TOMBOLA EXPOZANTULUI AGRARIA 2011, la care 10 dintre expozanti au castigat prin tragere la sorti premii constand in sejururi de weekend la Pensiunea Bazna, discount la chiria de spatiu expo la AGRARIA 2012, bilete de intrare la AGRITECHNICA, pagini de reclama in publicatii si portaluri video etc, oferite de Karpaten Turism, DLG InterMarketing, DLG Germania, Ferma Media Group, Agro FM, InfoAliment.

La randul sau, publicul larg a apreciat cele cateva sute de premii variate (obiecte promotionale si accesorii) acordate zilnic prin intermediul TOMBOLELOR REVISTEI FERMA si oferite de: Comisia Europeana – Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Revista FERMA, Evolutia Dan, MAP-Masini Agricole Performante, Akheron Serv, Profi Agrostar – dealer autorizat al AGROCOMERT HOLDING, importator CLAAS pentru Romania, Munax, Hoermann, MEWI Import Export Agrar Industrietechnik, Brielmaier, CHEMINOVA, DLG InterMarketing, ProCredit Bank, Gummiwerk KRAIBURG Elastik GmbH, Maschio Gaspardo Romania, Volanpack ZRT, Agro Expert.

Alte atractii pentru publicul nespecializat au fost delicioasele expozitii de produse bio (organizator: Asociatia Bioagricultorilor din Romania – BIOTERRA) si de produse traditionale (organizator: Serviciul de Produse Traditionale din cadrul Directiei pentru Agricultura a Judetului Brasov). O provocare incitanta a constituit-o si concursul de tuns oi, manual si mecanic, organizat de Asociatia Crescatorilor de Oi din Cluj in 8 mai. Au participat candidati din 5 judete – Bistrita Nasaud, Cluj, Alba, Salaj si Bihor – care s-au intrecut nu doar la viteza de tundere a oilor, cat mai ales la maiestria operatiunii si calitatea rezultatului, cei mai buni fiind premiati.

AGRARIA 2011 a reunit circa 250 de expozanti, din domeniile: masini si echipamente agricole, zootehnie, horticultura, finantare pentru agricultura etc, proveniti din 10 tari, intre care Germania, Austria – stand colectiv, Italia, Olanda, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Franta, etc. Suprafata expozitionala ocupata in interior si in aer liber a atins maximum posibil fizic in locatie, de 20.000 mp brut. Numarul vizitatorilor a depasit performanta anului trecut, ajungand la aproximativ 20.000 de persoane, in ciuda faptului ca starea vremii nu a fost tocmai un aliat al organizatorilor in timpul targului. Targul AGRARIA este auditat de CENTREX – International Exhibition Statistics Union (Uniunea Internationala pentru Statistica Expozitiilor).

Gabriela Hagiu, Marketing & PR Manager – DLG InterMarketing
http://www.agraria.info.ro

Reclame

Despre Liviu

Pasionat de frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s