Avem mai multe lucruri in comun cu galinaceeele decat am fi crezut, cel putin potrivit unui studiu publicat recent in revista “Proceedings of the National Academy of Sciences”(PNAS).

Timp de peste un secol, oamenii de stiinta au tinut creierul omului si al mamiferelor pe un „piedestal”, considerandu-l diferit de cel al altor vertebrate cum sunt de exemplu pasarile. La baza acestei convingeri era o presupusa unicitate structurala a neocortexului cerebral, sediul celor mai complexe comportamente cognitive precum limbajul si gandirea. In mod deosebit, neocortexul mamiferelor este alcatuit din straturi de celule conectate prin coloane de alte celule dispuse in coroana, care formeaza niste module functionale caracterizate fiecare de anumiti neuroni si conexiuni specifice. Si pana acum aceasta structura nu mai fusese identificata in nicio arie cerebrala a non-mamiferelor.

Utilizand o tehnologie sofisticata de vizualizare, o echipa de cercetatori de la University of California, San Diego School of Medicine a reusit sa identifice o regiune din creierul puilor (o parte din telencefal) care are acelasi functii ale cortexului auditiv al mamiferelor, adica procesarea stimulilor sonori. Oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta regiune are o structura foarte asemanatoare cu cea a neocortexului mamiferelor: o serie de straturi de celule conectate intre ele prin coloane radiale subtiri de celule diferite.

Aceasta descoperire ar indica faptul ca proprietatile neocortexului nu sunt doar un „privilegiu” al mamiferelor, ci ar fi putut evolua de la o vertebrata de acum circa 300 milioane de ani, un soi de stra-stra-bunica pe care o avem in comun cu gainile si cu puii.

Sursa: Focus

Reclame

Despre Liviu

Pasionat de frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s