E duminica si sfarsit de saptamana! Zi de odihna pentru unii sau zi de „periere” sau „trebaluiala” la foc mic.

Rasar lalelele, narcisele si zambilele. Muscarii deja si-au facut loc, hotarati sa-si etaleze culoarea alba cat mai repede. Ma uit in spatele gradinii, acolo unde terenul e mai jos si unde pamantul pastreaza mai multa apa decat in restul curtii. Ma gandisem intr-un timp sa plantez o salcie pentru drenaj (abandon: radacini puternice radiculare). Imi arunc o tura ochii prin gradina, cu gandul sa folosesc ce am si zaresc, uitati intre parcelutele de crini, gladiole, stanjenei si hortensii, coacazii, cei trei coacazi: unul negru, unul rosu si cel alb. Au deja 5 ani impliniti, au intrat pe rod plin acum 2 ani!

Amintindu-mi de cuvintele abatelui Bailly de Montaran, medic la Sorbona in perioada sec XVIII, ce scria inca din 1712 in tratatul sau „Proprietăţile admirabile ale coacăzului negru”: „Nu exista nimeni care avand gradini sa nu trebuiasca sa planteze un numar mare de coacazi pentru nevoile familiei sale”, ma hotarasc sa formez o mica plantatie de coacazi. Anul trecut am facut cate un borcanel de dulceata din fiecare tufa, de ce nu as mai face si altceva din fructe? Mai ales ca este un fruct bogat in anumite vitamine, cu precadere vitamina C, si nu numai.

Ma duc in biblioteca si caut cartea scrisa de ing. Hoza „Tehnici de cultivare: capsunul, zmeurul, coacazul si murul”. Parcurg rapid cateva pagini (caci o mai citisem ceva timp in urma) si oftez. Am emotii, caci e prima data cand trebuie sa umblu serios in tufele de coacaz, mai ales ca difera pana si lucrarile de intretinere pentru fiecare soi de coacaz.

Incep sa-l studiez pe cel negru: tufa mare din care pot desprinde unul pe masura, fara a afecta intreaga tufa, dar mie imi trebuie ceva mai mult si decid ca trebuie sa-l tai (taiere in verde se pare ca se numeste), iar butasii rezultati sa-i plantez prin aceeasi metoda ca la butasirea trandafirilor (sticle de plastic am). Chestiunea este ce tai, cat tai si de unde pana unde? Mai studiez…

COACAZUL NEGRU

Trec la tufa de coacaz alb si vad ca pot desparti doua tufe (operatiunea de marcotaj), dar tot putine…

COACAZUL ALB

Ma opresc la cel rosu si … nimic!

COACAZUL ROSU

E clar, butasi scrie in cronologia gandurilor mele… macar 20 de tufe daca as reusi… oare fac bine? Cum naiba sa fac butasii, cat sa tai din tufe, ce lungimi, de unde? Pot obtine mai multi butasi dintr-o ramura? Of, o multime de intrebari, greu de raspuns la ele, caci sunt doar un amarat de gradinar amator si mai ales ca pana saptamana viitoare trebuie sa iau o decizie…

Ma gandesc…, dar nu azi (centralizez comenzile de pui, nu multe, dar suficiente cat sa pornesc un incubator)!

About Liviu

Pasionat de frumos!

2 responses »

  1. mariana spune:

    La cum arata este deja batran. Daca te uiti bine pe tufa vezi ca, cu cat se duce mai sus cu atat lastarii sunt mai scurti.Pe de alta parte mugurii pe lastarul tanar sunt mai desi decat pe cel batran.Taie lastarii toti la 5-6 muguri deasupra de pamant.Vei ramifica crengile ramase si vei forta lastari tineri sa dea de jos. Ramurile pe care le dai jos poti sa le tai la 25-30 cm si sa le bagi in pamant lasand afara 1-2 muguri (fara varf), pui apa des si vor inradacina foarte repede.La cat sunt de lungi poti sa faci 2-3 butasi dintr-o ramura taiata. Chiar daca lastarul taiat nu are muguri nu-ti face griji ca or sa apara de sub coaja unde nu te astepti.Anul urmator ii tai iar la 4-5 muguri si tot asa inca vreo doi ani si sa vezi ce tufa etajata iese.Poti sa-i sadesti direct unde vrei sa ramana tufa sau sa-i pui „la scoala”. Ideea este ca rodul cel mult se face pe lastarii tineri. Coacazul negru si cel alb arata super doar ca sunt prea stufosi – adica prea apropiati lastarii. Poti taia 3 sau 4 ramuri groase (batrane). Mie mi-a dat cineva un fir de coacaz alb anul trecut- cu radacina- iar eu l-am taiat in trei. Acum au 4-5 lastari fiecare. Le-am taiat deja varfurile si am trei tufe frumusele (cam la 25 cm) si nu se deosebeste cea cu radacina de celelalte doua. Din ce am citit eu trebuie sa dirijezi tufa vreo patru sau cinci ani pana sa ai una performanta, cu vreo 10-12 lastari de jos. Dupa aia- zic specialistii- mentii tufa taindu-i ramurile batrane de jos de tot. O sa cam sacrifici rodul anul acesta, dar daca nu-i formezi in vreo doi ani o sa ai tufe din ce in ce mai mari dar ciorchinii vor avea boabe mai putine si mai mici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s